Workshops

Shapes of Sounds
– W
orkshops och Skapande skola

‘Shapes of sounds workshop på Scenkonstmuseet var mycket inspirerande. Magisk musik med både elektroniska och akustiska ljud i ett fint samspel med livetecknade underbara bilder.
Att efter konserten själv få rita fram de olika ljuden med vägledning från Jenny och Alexandra fungerade fint även på femåringar. En mycket bra familjeföreställning som engagerar både vuxna och barn. Konstnärligt, pedagogiskt och spännande!’

Monica Åslund Forsén, Scenkonstmuseet 2024

‘Shapes of Sounds är en inspirerande produktion som vidgar vyer och bjuder in till eget skapande. Alexandra och Jenny är professionella och medvetna i såväl sin konstnärliga kommunikation som i det pedagogiska tilltalet till målgruppen.’
Pontus Langendorf, producent Scenkonst Sörmland, skolturné 2020 & 2021

(För mer info om våra skolkonserter besök våran sida skolkonserter.)

Shapes of Sounds är en workshop som undersöker och leker med samspelet mellan ljud och bild.

Hur kan man teckna ett ljud? Hur kan en bild låta?

Tecknaren Jenny Soep och musikern Alexandra Nilsson improviserar tillsammans fram ljud och bild i stunden genom att använda akustiska instrument som trumpet, mindre blåsinstrument och slagverk, syntar, diverse ljudande objekt och live-elektronik och genom digitalt tecknande/målande på iPad som projiceras på vägg i ett mörklagt rum.

Med frågorna Hur kan ett ljud se ut? Hur kan man teckna en låt?” bjuder vi sedan in eleverna att teckna sina egna upplevelser av enstaka ljud och kortare improvisationer.

Med frågan Hur kan en bild låta?” lyssnar vi till Alexandras musikaliska tolkningar av elevernas teckningar och samtalar avslutningsvis tillsammans om vad vi sett och hört.

Projektet vill inspirera eleverna till eget skapande inom musik och bild, och att utveckla deras förstående i lyssnande och seende, samt även visa på att det inte finns något rätt och fel i uttryck eller upplevelse.

Workshopen ges även som skapande skola projekt med flexibla upplägg.

Produktionen är framtagen 2019 med stöd av Musikverket

För info och bokning:
info@shapesofsounds.com
www.shapesofsounds.com/workshop

Utdrag från utvärderingar av pilotföreställningar på Fylkingen mars 2019.

“En annorlunda upplevelse, härligt att få vara med om något helt annat. Workshopen visar på att “alla” kan vara med.”

“Mycket lyhört och med stor respekt.”

Positiv, något nytt, lagom utmaning, bra med delaktighet, alla deltog aktivt”

“Vi fick ett väldigt vänligt mottagande, det märktes att eleverna var lite förvirrade inför sammanhanget men också spända! Jag tycker att det var intressant och lärorikt att få tänka kring ljud och bild på nya sätt. Scenografin var väldigt behaglig och inbjudande och ni som höll i det var väldigt bekväma, lugna och professionella.”

“Majoriteten tyckte att det var väldigt roligt! Ett fåtal tyckte att det var “konstigt” men de allra flesta var väldigt nöjda efteråt! Mina elever tenderar att vara ganska stökiga och ibland ganska dryga men jag blev positivt överraskad över hur välartade de var och hur entusiastiska de var. De måste alltså ha tyckt att det var väldigt intressant och spännande!”

Photos below & video by: Leif Johansson